Het ziet er zo gemakkelijk uit: een ruim bewegend paard met een fijne aanleuning. Je traint hard en doet er alles aan de boel piekfijn in orde te hebben, maar toch blijf je tegen dezelfde problemen aanlopen. Scheefheid, ongelijke druk op twee teugels, moeite met galop of zijgangen. Frustrerend hè? Loopt jouw paard net niet helemaal lekker? Heeft jouw paard een (chronisch) probleem, maar weet je niet precies waar het zit of waar je moet beginnen met zoeken? Dan ben je bij Equipotentia Paardenzorg aan het juiste adres!
Dierenarts en chiropractor
Mijn naam is Joëlle Versteeg en ik ben dierenarts en chiropractor voor paarden.
Mijn passie is om er voor te zorgen dat paarden lekker in hun vel zitten, ze meer bewegingsvrijheid te bieden en naar een hoger niveau te helpen! Dit doe ik met een mix van diergeneeskunde en chiropractie.
Van kleins af aan heb ik altijd veel pony’s en paarden zadelmak gemaakt en ‘probleempaarden’ gereden. Hier heb ik enorm veel van geleerd. Zowel over het gedrag van paarden als over allerlei lichamelijke ongemakken die afwijkend gedrag tot gevolg kunnen hebben. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik dierenarts wilde worden. In 2016 ben ik afgestudeerd als dierenarts, gespecialiseerd in paarden. Hoewel ik in mijn opleiding tot dierenarts vele diagnostische en behandelingsmogelijkheden voor lichamelijke problemen geleerd heb, voelde het in de dierenartsenpraktijk alsof ik de paarden met rugklachten, bekkenproblemen en onverklaarbare kreupelheden nog te weinig lange termijn oplossingen kon bieden. Daarom heb ik in 2017 de opleiding tot chiropractor voor dieren gevolgd, aan de Backbone Academy in Duitsland.
Aanvulling op reguliere diergeneeskunde
De chiropractie vormt een mooie aanvulling op de reguliere diergeneeskunde, bij zowel acute als chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat van het paard. Het is een belangrijk onderdeel van het management van (sport)paarden in de preventie van blessures. Wanneer er een scheefheid van de wervels ontstaat, verliest het paard de flexibiliteit van zijn wervelkolom. Dit leidt tot stijfheid en ongelijke spierspanning. Daarnaast kan de druk op de zenuwen, die ontstaat door ongelijke beweeglijkheid in het gewricht, ertoe leiden dat de doorbloeding en prikkelgeleiding verminderd zijn. Het paard zal zijn houding aanpassen om te compenseren door de beperkte beweeglijkheid van zijn wervelkolom en om pijn te vermijden. De compensatie kan leiden tot overbelasting van andere delen van het lichaam en zo ontstaat er een nieuw probleem.
Blijven leren
Ik vind het erg belangrijk om me te blijven ontwikkelen. Waarbij ik naast de verdieping ook af en toe de verbreding op zoek. Helaas is er zoveel te leren dat het niet allemaal in één mensenleven past, maar we zien wel hoe ver we komen!
Contact opnemen
De contactgegevens van Equipotentia Paardenzorg, vind je op: Fysiotherapie & Chiropractie, Paardenartsen en Voedingsdeskundige.