Hoofdstellen maken hét verschil. Een slecht of goed passend hoofdstel werkt dieper door in het paardenlichaam dan waar je je in eerste instantie bewust van bent. Het hoofdstel heeft effect op de beweging, balans, gezondheid en welzijn van paarden.
Nice to meet you
Hi! Leuk om kennis te maken. Mijn naam is Lis van Vliet. Ik ben het gezicht achter BitloosHoofdstelfitting. Hoeveel verschil een hoofdstel maakt is waar ik paardeneigenaren en professionals bewust van wil maken.
Fotografie: Mandy Roeting
Bitloos hoofdstellen
Binnen de wereld van bitloos hoofdstellen zijn veel mogelijkheden. In de basis ga ik uit van drie systemen. Er zijn nog talloze variaties en een aantal unieke modellen maar mocht je niet bekend zijn met bitloos dan neem ik je kort mee. De namen van de systemen vertellen al veel over de werking van het hoofdstel.
- Sidepull. Bij de sidepull hoofdstellen zit je teugel direct aan de neusriem vast. Dit systeem heeft in principe geen verdere ondersteunende werking. Als je een hulp geeft in je linkerhand dan wijkt je paard voor de druk aan de rechterkant van zijn neus.
- Kingekruist. Bij de kingekruiste hoofdstellen loopt je teugelvoering vanaf de ene kant van de neusriem, onder de kin door, naar de andere kant. Aan deze kinriemen zitten je teugels bevestigd. De werking is in principe vergelijkbaar als bij een sidepull. Als je een hulp geeft in je linkerhand, dan wijkt je paard voor de druk aan de rechterkant van zijn neus en kin. Bij kingekruist is de druk meer verdeeld over de neus en kin en niet alleen bovenop de neus zoals bij een sidepull.
- Kaakgekruist. Bij kaakgekruiste hoofdstellen is de druk over nog meer punten op het hoofd verdeeld. Nu loopt je teugelvoering vanaf het kopstuk, onder de kaak door, naar de andere kant van de neusriem. Ook hier is de werking eigenlijk weer vergelijkbaar. Als je een hulp geeft in je linkerhand, dan wijkt je paard voor de druk aan de rechterkant van zijn hoofd. Bij kaakgekruiste hoofdstellen kun je je paard iets meer sturen op de wang. De druk is nog meer verdeeld maar er zijn dus wel meer drukpunten op het paardenhoofd.
Paarden signalen & voorkeuren
Zo laat ik paardeneigenaren de verschillen zien en voelen tijdens bitloos hoofdstel fittingen. Tijdens de fittingen kijk ik naar de signalen in het gedrag van de paarden. Ieder paard heeft eigen voorkeuren voor bijvoorbeeld het type hoofdstel systeem, materiaal en vormgeving. Zo kiest ieder paard eigenlijk zelf zijn hoofdstel uit. Want of een hoofdstel écht goed zit kan je paard pas vertellen als je ‘m het verschil laat voelen en keuze geeft.
Compressie op de paardenschedel
Een goed passend hoofdstel is nét zo belangrijk als een passend zadel. Alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding. De paardenschedel bestaat uit veel verschillende delen die samenwerken. Door een slecht passend hoofdstel kunnen de schedeldelen uit balans raken. Wanneer de balans verstoord is kan er compressie op het hoofd ontstaan. Dit zorgt voor hoofdpijn en overcompensatie. Die overcompensatie in het lichaam kan (op termijn) voor ongemak en blessures zorgen. Voorkomen blijft daarom nog altijd beter dan genezen. En daar komt de belangrijke rol van een goed passend hoofdstel om de hoek kijken.
Bron: www.excelencia.nl
Zichtbare & voelbare verschillen
De verschillen zijn het best te merken in de praktijk. Omdat dat in deze blog natuurlijk niet kan, neem ik je graag mee in wat praktijkvoorbeelden. Zo wordt met een passend bitloos hoofdstel de communicatie tussen paard en ruiter versterkt. Sturen, remmen of oefeningen rijden gaat makkelijker. Ruiters krijgen het gevoel minder te moeten doen in plaats van meer.
Ook zie ik paarden vanuit weerstand overgaan naar aanvaarding of van spanning naar ontspanning. De mentale en/of fysieke ontspanning is het meeste zichtbaar. Door de ontspanning en het comfort in het passende hoofdstel gaan paarden vrijer en met meer balans in hun lichaam bewegen. Dan zie ik ze soms zelfs helemaal swingen!
Holistische benadering & samenwerkingen
Wanneer er tijdens een fitting of hoofdstel check-up nog puzzelstukken in het management missen dan verwijs ik naar een passende therapeut door. Ik vind het belangrijk om te kijken naar het geheel. Zo adviseer ik over een passend hoofdstel én geef ik inzicht in eventuele andere gebieden waar ondersteuning nodig is. Dit alles om (uiteindelijk) dat blije en in balans bewegende paard te zien.
Meer weten?
Wil je meer weten over bitloos hoofdstelfitting?
Je vindt de contactgegevens op: Bitloos hoofdstelpasser.