Mijn naam is Jill Kinkelaar. Vanaf kleins af aan was het al duidelijk dat er maar 1 richting was waarin ik wilde gaan werken en dat was met dieren! Gestart in de dierverzorging, vanuit hobby de Orun gedaan en vervolgens de opleiding paraveterinair afgerond. Lesgeven en kennis overdragen vind ik leuk en de stap naar het docentschap was snel gemaakt. Vervolgens heb ik een Bachelor in kennis en educatiemanagement gehaald in de richting recreatiedieren. Vervolgens heb ik 13 jaar lesgegeven in dierverzorging en paraveterinair.

 

Regulier en alternatief of complementair

Maar vakidioot als ik ben, ben ik me altijd blijven bijscholen om zoveel mogelijk mee te kunnen geven aan de studenten. Hierdoor ben ik ook met de verschillende therapieën in aanraking gekomen die ik nu o.a. in mijn praktijk toe pas. (studies en cursussen in binnen- en buitenland). De reden dat mensen voor mij kiezen is dat ik een brug tussen reguliere en ‘alternatieve’ geneeswijze sla. Door mijn reguliere westerse geneeskunde achtergrond weet ik van beide werelden (regulier en alternatief) wat er mogelijk is en wat er wel en niet te combineren valt. Verder vind ik alternatief niet echte het juiste woord omdat ik het meer als complementair zie. Het één hoeft het ander namelijk niet uit te sluiten en kan juist zo’n mooie aanvulling op elkaar zijn. Verder ben ik nuchter en is geen vraag te gek, die benaderbaarheid vinden eigenaren fijn. Je wilt als er iets met je dier aan de hand is snel antwoord.

 

Welke soort therapieën

De therapieën die ik inzet zijn Shiatsu (Japanse acupressuur techniek), Medical taping (die leuke kleuren tape die je wellicht van je eigen fysiotherapeut kent?), Cranio-Sacraal en Guasha. Vaak combineer ik bepaalde methoden om zo goed mogelijk bij het individuele lichaam van elk dier aan te sluiten. De behandelingen die ik doe zijn zowel preventief (onderhoud en ter voorkoming van) als curatief (klachten behandelen) al dan niet in samenwerking met dierenartsen.

Voor de paarden kom ik eigenlijk wel door het hele land al heeft de regio Noord-Holland de hoofdmoot. De praktijk is gevestigd in Oudkarspel en daar komen vooral de huisdieren.

 

Van lesgeven naar vooral behandelen

Ik ben in 2015 gestart. Eigenlijk alleen dus als vakverdieping, maar omdat ik het zulk mooi werk vind, ben ik naast het lesgeven behandelingen gaan doen. Uiteindelijke groeide dit zo dat ik uiteindelijk helemaal voor de praktijk heb gekozen. Kennis overdragen kan ik gelukkig nog kwijt in workshops die ik geef en gastlessen waar ik voor gevraagd word.

 

Dankbaar werk

Ik vind het eigenlijk altijd een eer als je het vertrouwen krijgt om een paard te mogen behandelen. Situaties die je bijstaan zijn de bijzondere gevallen zoals een paard waarvan ik de enige behandelaar was die iets in het bekkengebied had gevonden of een merrie die ik doorstuurde van "joh maak eens een echo want ik denk dat een cyste op een eierstok of in de baarmoeder zit die bepaalde klachten en gedragingen veroorzaakt". Vervolgens is er een tumor van 15 kg(!) verwijderd.

 

Veel afwisseling

Ik word blij van de afwisseling in het werk, dus dat je echt van een mini shet (die alleen als weidemaatje dient) tot aan sportpaarden (waarmee brood verdient wordt) behandelt. En wellicht het allermooiste is als eigenaren hopeloos zijn, van wat moeten we nu nog, en je het puzzelstukje kunt vinden waardoor het paard snel weer fijn in zijn vel zit.

 

Samenwerking

Ik denk dat het om het hele management gaat om een paard fysiek en mentaal goed in zijn vel te laten zitten dus ik werk zeker samen. Niet per se met vaste behandelaars, maar ik ben geen zadelmaker dus bij twijfel laten checken door een professional. Je hoefsmid kent de voeten van je paard het beste en als er zaken zijn waarbij ik denk: "hé, dat is iemand zijn expertise", verwijs ik door. Beetje afhankelijk ook van wat de eigenaar wil of de locatie waar ze zich bevinden. Bij ziekte of een volle agenda vraag ik wat de eigenaar wil, verplaatsen en wachten of doorverwijzen naar andere behandelaars.

 

Blijven leren

Ik geloof echt in een leven lang leren. Dus bijscholen doe ik zoveel mogelijk. Het bijleren van echt andere disciplines lijkt mij zeer interessant, maar is op het moment niet echt haalbaar omdat ook ik helaas maar 24 uur in een dag heb. En ieder zijn vak. Ik vind dat je als therapeut wel iets van andere therapieën moet weten zodat je daar je eigen behandelingen op af kunt stemmen of weten wanneer je bijvoorbeeld verwijst, maar echt overal specialist in zijn dat kan denk ik niet.

 

Contact opnemen

Wil je meer weten over Jill of je paard door haar laten behandelen? Check haar gegevens dan op: Acupunctuur, dry needling & shiatsu of Manuele Lymfedrainage of ga naar haar eigen website, klik op de button hieronder.