We hebben een zachte winter gehad, veel regen en de zon schijnt de laatste dagen lekker. Het gras begint nu flink te groeien. De paarden hangen over het draad van de paddock om de eerste sprietjes op te eten. De verleiding om ze op het weiland te zetten is groot, maar let goed op!
Rustig opbouwen
Door de koude nachten en de zonnige dagen is de hoeveelheid fructaan in het gras nu ook vrij hoog.
Veel paarden hebben in de winter weinig tot geen gras gehad dus ineens je paard op het weiland zetten is niet verstandig. Check daarom altijd eerst de fructaan index van Paard Natuurlijk. Je kunt ook de gratis app downloaden op je mobiel. Bij een hoge hoeveelheid fructaan, ligt koliek maar bijvoorbeeld ook hoefbevangenheid op de loer.
Bouw de weigang eerst rustig op. Begin met een kwartiertje, dan een half uur en bouw het zo langzaam op. Houd daarbij rekening met de hoeveelheid fructaan. Is die erg hoog, ga dan even niet de tijd verlengen of sla zelfs een dagje over.
Zorg dat je paard al een goede bodem ruwvoer in de maag heeft vóór je ze op het weiland zet. Dat is beter voor de maag en darmen, maar paarden komen dan ook niet hongerig op het weiland en gras is dan niet de maaltijd, maar een lekker extraatje.
Paard vangen
Ben je bang dat je je paard niet meer te pakken krijgt als ze maar kort op het gras mogen staan?
Maak dan van de nood een deugd en ga lekker wandelen met je paard. Je maakt er een gezellig uitje van door je paard aan de hand in het weiland of langs de berm (zorg dat je dan wel weet of dat gras geschikt is voor paarden) te laten grazen. Je hebt dan de duur van het grazen beter in de hand en bent ook nog lekker op pad met je paard.
Een veilig weiland
Vóór je je paard op het weiland zet moet je eerst je weiland checken.
- Zijn er met de afgelopen dagen storm geen takken of andere rommel in je weiland gewaaid.
- Is je omheining nog intact en is je schrikdraad nog overal voldoende krachtig.
- Zijn er geen giftige planten of bladeren die eerst verwijderd moeten worden.
Let ook goed op de zaailingen van de Gewone Esdoorn. Ook als je zelf geen Esdoorns direct rondom je weiland hebt staan, kunnen die met de storm best van iets verder weg in jouw weiland terecht zijn gekomen.
Als het gras nog niet genoeg gegroeid is moet je ook oppassen dat je paard niet teveel zand binnen krijgt bij het kort afgrazen van graspollen. Check daarom regelmatig de mest van je paard op de aanwezigheid van zand.
Gaat je paard met meerdere (of zelfs wisselende) paarden het weiland op, laat dan ook regelmatig de mest van je paard checken op de aanwezigheid van wormen, bijvoorbeeld bij Diensten voor Dieren.
Genieten
Is je weiland veilig en heb je de weidegang rustig opgebouwd? Dan kun je straks weer genieten van die grazende paarden in een groen weiland.
Paarden die genieten, daar wordt iedere paardeneigenaar toch ook gelukkig van?