Thermografie is een temperatuurmeting. In de jaren vóór Christus werden er al temperatuurmetingen door Hippocrates gedaan door middel van natte klei. Temperatuurmetingen bestaan dus al heel lang. In het jaar 1800 is infrarood ontdekt. Sindsdien zijn er vele ontwikkelingen geweest op het gebied van infrarood. Pas in het jaar 1976 is de eerste infrarood foto van een paard gemaakt.
Op bovenstaande foto zie je links van de wervelkolom wat rode plekken op de foto. Deze pony miste daar vacht en had een aantal kleine wondjes.
Een afwijkend patroon hoeft dus niet altijd een blessure of probleem in het lichaam te betekenen!
Wat is thermografie
Thermografie is een meetmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een infraroodcamera. Hiermee kunnen warmtepatronen in het lichaam en op het tuig uitgelezen worden. Een gezond lichaam is symmetrisch gelijk. Er is altijd een reden voor een afwijking in de symmetrie.
Op thermografische beelden is te zien of er afwijkende warmere of juist koudere plekken in het lichaam aanwezig zijn.
- Bij warmere plekken kan je denken aan bijvoorbeeld een ontsteking, een drukplek of compensatie.
- Bij koudere plekken kan je denken aan bijvoorbeeld een slechtere doorbloeding of zenuwschade.
Deze warmtepatronen kunnen aangeven of er processen in het lichaam plaatsvinden die pijn of ongemak kunnen veroorzaken.
Waarom thermografie
Wij als paardenliefhebbers hebben allemaal hetzelfde doel: het hebben, verzorgen of behandelen van een paard dat gezond is en blijft! Echter is een paard van nature een vluchtdier en verbergen ze hun pijn zo lang mogelijk. Wij willen de problemen het liefst natuurlijk voorkomen en anders zo vroeg mogelijk ontdekken zodat we hierop kunnen acteren.
Thermografie helpt ons hiermee!
Net zoals we preventief enten, de hoefsmid, de osteopaat of de zadelpasser laten komen en nog vele andere preventieve acties ondernemen, mag een thermografisch onderzoek eigenlijk niet in dit rijtje ontbreken!
Op bovenstaande foto zie je de onderkant van een zadel. Ook een zadel hoort symmetrisch gelijke warmte-uitstraling te hebben.
Bij dit zadel zie je bij de wrongen en achter bij de kussens warmere plekken die mogelijk meer druk kunnen veroorzaken op het lichaam.
Wanneer thermografisch onderzoek
Thermografie is voor ontzettend veel dingen inzetbaar. De meest voorkomende onderzoeken zijn preventief, worden bij klachten uitgevoerd of worden uitgevoerd om een revalidatie te monitoren.
Maar er kan nog veel meer! Denk aan:
- aan- en verkoopkeuringen;
- voorafgaand aan klinisch onderzoek;
- sportpaardenbegeleiding;
- hoefbalans;
- gedragsproblemen (wordt 99% veroorzaakt door pijn!);
- zadelcontrole;
- gebitscontrole;
- controle voor springwedstrijden;
- product testen op drukverdeling, koelende of verwarmende werking, het effect van het product op spieren.
Voordelen van thermografie:
- Contactloos onderzoek
- Veilig voor mens en dier
- Pijnloos onderzoek
- Focus op gebied kunnen leggen door patronen in beeld
- Voor meerdere doelen inzetbaar: preventief, bij klachten, als controle bij revalidatie
- Kan bij jou aan huis/op stal en geeft dus minder stress voor je paard
Een belangrijk toegevoegde waarde van een thermografisch onderzoek is dat dit onderzoek meer dan alleen de hoofdblessure in beeld kan brengen, waardoor je eventuele gevolgen (denk aan compensatie of een gerelateerde blessure) vroeg opspoort of zelfs kan vermijden.
Stralingsleer
Belangrijke kennis die een thermograaf nodig heeft om een goed thermografisch onderzoek uit te kunnen voeren gaat over stralingsleer. Hierbij gaat het over omgevingstemperatuur, reflectie, transmissie, verschillende soorten materiaal en hoe deze warmte uitstralen, emissie (warmte-uitstraling) en over het juist instellen van de camera aan de hand van deze kennis.
Zonder stralingsleer is het bijna onmogelijk om een infraroodfoto correct uit te lezen, omdat je genoeg kennis moet hebben over artefacten (foutieve metingen) die kunnen ontstaan door verschillende soorten straling.
Op bovenstaande foto zie je een bakrand van hout. Hout straalt warmte uit waardoor je de reflectie van mens en dier met een infraroodfoto in beeld kan brengen.
Zoek jij een thermograaf om een thermografisch onderzoek bij jouw paard uit te laten voeren? Let er dan goed op dat deze thermograaf jou alles kan vertellen over stralingsleer, zodat jij een rapport ontvangt met nuttige en kloppende informatie!
Let op: een thermograaf mag nooit een diagnose stellen (tenzij deze thermograaf ook een dierenarts is)!
Een thermograaf stelt een rapport op met zijn/haar bevindingen en adviezen, zodat jij als eigenaar met dit rapport naar een specialist kan stappen, indien dit nodig blijkt te zijn.
Contact
Wil je meer weten of zoek je een thermograaf voor jouw paard? Check dan de pagina met thermografen op Paardentherapeuten Nederland.
Tekst en foto's thermografie: Kim van de Kolk - Paard In Beeld