Paardentherapeuten zijn: zadelpassers, bitfitters, osteopaten, myofasciaal therapeuten, paardencoaches, ruiterfitheid trainers, etc. (zie voor een overzicht deze pagina). Therapeuten die bijvoorbeeld helpen bij het aanmeten van een goed zadel, een paard losser te maken in het lijf of mensen opleiden om hun paard correct te trainen tot een happy athlete. Zij bevorderen daarmee het welzijn van paarden en de kennis van de eigenaren.
Waarom paardentherapeuten?
Mensen hebben paarden omdat ze gelukkig worden van het contact met een paard. Een dier van circa 500 kilo dat met ons wil samenwerken en ons zelfs op hun rug accepteert. Vanaf de rug van een paard de natuur ontdekken, doelen te bereiken. Je volledig ontspannen op de rug van een vluchtdier en toch vertrouwen hebben in elkaar. Dat is een machtig gevoel.
Maar een paard is als, elk (huis)dier, ook een maatje zonder (voor)oordeel. Die jou accepteert zoals je bent zolang je elkaar maar respecteert.
Iedere paardeneigenaar is trots op zijn of haar paard. Die band gaat vaak heel ver. Onvoorwaardelijke liefde. Soms zelf als de band die een ouder met zijn/haar kind heeft.
We willen dan ook het beste voor ons paard, maar wat wij denken dat het beste is voor ons paard is niet altijd in het belang van ons paard.
Ik wilde mijn paard in de opfok het liefst beschermen tegen de schoppen van andere paarden door er tussen te springen. Dat is niet alleen gevaarlijk en onmogelijk (ik ben er niet dag en nacht bij), maar een paard moet ook paard kunnen zijn en de regels van de kudde leren om een evenwichtig paard te worden.
Therapie vóór en mét paarden
Kennis over paarden is niet alleen belangrijk voor mensen met paarden, maar ook voor mensen die geen paarden hebben. Paardeneigenaren weten vaak heel goed waarom paarden zo belangrijk voor hen zijn, maar mensen die geen ervaring hebben met paarden weten dat vaak niet en hebben geen idee wat de waarde van paarden is in het leven van veel paardeneigenaren.
Er wordt met een vergrootglas gekeken naar hoe wij met onze paarden omgaan en de meningen zijn vaak ongenuanceerd, maar ook vaak ongefundeerd door gebrek aan kennis en ervaring.
Paardencoaches zijn daarom ook paardentherapeuten. Zij werken mét paarden en helpen daardoor ook mee aan vergroten van het inzicht over paarden. Zij werken namelijk ook vaak met mensen die geen ervaring hebben met paarden. Coachen met paarden kan voor veel mensen een eerste kennismaking zijn met die enorme waarde die paarden leveren aan ons welzijn. Paarden kunnen tijdens een coachsessie daadwerkelijk een grote ommekeer betekenen in het (verdere) leven van de coachees.
Kennis verspreiden
Ik denk dat mensen niet opzettelijk hun paard tekort willen doen, maar soms simpelweg niet weten hoe het beter moet of kan. Sommige paardeneigenaren weten vaak gewoon niet beter of luisteren naar de verkeerde adviezen.
Dat kan komen door:
- hoe en waar ze zijn opgegroeid;
- hoe en door wie ze in aanraking zijn gekomen met paarden;
- tot welke informatie ze toegang hebben;
- en de kennis die hun omgeving heeft.
Maar het kan ook een kwestie van geld zijn. Mensen die niet de middelen hebben om lessen te nemen van mensen die hen kunnen helpen het beter te doen of te leren.
Kennis verspreiden is daarom heel belangrijk
Gratis kennis
Op Paardentherapeuten Nederland willen we zoveel mogelijk gratis kennis delen om kennis beschikbaar te maken voor iedereen die wil leren over en met paarden.
Voor de eigenaren die geven om de gezondheid van hun paarden en voor de paarden wiens welzijn we daarmee bevorderen.
Het wordt dan ook zeer op prijs gesteld wanneer paardentherapeuten hun kennis via dit platform aanbieden en helpen bij het verspreiden van kennis. Voor het welzijn van alle paarden en eigenaren.
Ben jij een onderdeel van de oplossing?
Wil jij helpen het welzijn van paarden te bevorderen door jouw kennis te delen?
Meld je dan ook aan voor een GRATIS vermelding van jouw gegevens op deze website.
Je wordt dan beter gevonden en je kunt dan meer mensen en paarden helpen.
Wil jij ook bijdragen aan het verspreiden van meer kennis, dan is jouw hulp van harte welkom!
Blogs of webinars, YouTube filmpjes of whitepapers... alles is welkom!
Heb je waardevolle content of kun je op een andere manier helpen?
Mail dat dan naar: info@paardentherapeuten.nl.