Hirudotherapie is een traditionele en erkende therapie die bij veel aandoeningen bij het paard ingezet kan worden. ‘Hirudo’ is de Latijnse naam voor bloedzuiger. In het speeksel van de medicinale bloedzuiger zit een aantal medisch werkzame stoffen die tijdens het zuigproces afgegeven worden.
Medicinale bloedzuigers
In het speeksel van de medicinale bloedzuigers zitten ongeveer 80 medisch werkzame stoffen die tijdens het zuigproces afgegeven worden. Dit zijn stoffen die deels ook in de reguliere geneeskunde worden ingezet. Bloedzuigers zijn als geneesmiddel erkend en moeten aan dezelfde eisen voldoen als alle andere geneesmiddelen.
De medicinale stoffen die de bloedzuigers inspuiten werken pijnstillend, bevorderen de lokale bloedcirculatie ( o.a. door stollingsremming) en lymfecirculatie. Daarnaast draagt het ook bij aan de verbetering van de algehele stofwisselingssituatie bij chronische ziektebeelden en dus het versterken van het immuunsysteem.
De behandeling bij een paard
De behandeling van een paard duurt over het algemeen 60-90 minuten. Bij aanvang van de behandeling wordt de bloedzuiger op de van tevoren bepaalde plek gezet.
Wanneer de bloedzuiger zich vastzet, voelt het paard een klein prikje, dat vergelijkbaar is met de prikkel van een brandnetel. Daarna is het proces pijnloos omdat er pijnstillende stoffen in het speeksel zitten.
Tijdens de volgende 15-90 minuten geeft de bloedzuiger zijn medicinale stoffen af in het weefsel.
Na ongeveer 60-90 minuten zitten de bloedzuigers vol en laten ze vanzelf los. De kleine beetplek die ontstaat, wordt door het stofje 'Calin' open gehouden voor de gewenste na-bloeding; gedurende de komende 4-12 uur na de behandeling. De genezende werking treedt vaak onmiddellijk na de behandeling op en blijft vaak maandenlang aanhouden.
Wanneer hirudo therapie
Bloedzuigers kunnen ingezet worden bij de onderstaande ziektebeelden. Maar het gebruik van bloedzuigers is geen op zich staande behandeling. Belangrijk is om ook te kijken naar de oorzaak van het probleem en deze te behandelen. De bloedzuigers kunnen de behandeling dan kracht bijzetten.
Hirudo therapie kun je inzetten bij:
- artritis, artrose en spat;
- alle hoefziektes, bevangenheid, mok, hoefkanker, hoefkatrolproblemen;
- peesschedeontstekingen, tussenpeesontstekingen, pees– en/of spierscheur;
- gallen, piephak, schoftbulten etc.;
- ziektes van de wervelkolom, spondylose, kissing spines, ataxie (coördinatiestoornissen);
- lumbago (lage rugpijn problematiek), lendenproblematiek;
- myogelose (spierverhardingen,) spierpijnen;
- drukplekken t.g.v. zadel of tuigage;
- bloed- en lymfeproblemen, flegmoon (zwellingen), einschuss, abces, mastitis/uierontsteking;
- hematomen (bloeduitstortingen), trombose, tromboflebitis, lymfangitis;
- wondgenezingsstoornissen;
- problemen met littekens (ook na de operatie);
- eczeem, mok.
Tekst en foto's: Roxanne Izendooren - Equine Vital
Kan jouw paard baat hebben bij hirudo therapie?
Check dan de therapeuten op de website van Paardentherapeuten Nederland!
>> Klik op onderstaande button <<